top of page
atölye.jpg

Global Goals Jam ve Global Service Jam gibi tasarımı bir problem çözme metodu olarak kullanarak küresel sorunlara çözümler üretmeyi hedefleyen etkinliklere ev sahipliÄŸi yapan ATÖLYE, Ocak 2022 tarihinde IDEA Universal ile bir tasarım maratonu düzenledi.

​

Tasarım odaklı düÅŸünme metodolojisinin uygulanacağı bu maratonda, baÅŸvurular arasından seçilecek 25 katılımcı kaynak geliÅŸtirme, kampanyacılık, gönüllülük deneyimi ve yaratıcı hikaye anlatıcılığı konularında ürettiklerini IDEA Universal gönüllülerine ve jüri üyelerine sundular. Ben de IDEA Universal'ın daimi bir gönüllüsü olarak katılımcılara mentörlük yaptım. 

​

Ä°nsanların kısa sürede güven duyacağı bir kampanyaya katılımını nasıl sürdürülebilir hale getirebiliriz sorusu üzerine takım arkadaÅŸlarımla beraber 2 gün boyunca çalıştık ve #biryudumsu ismiyle bir kampanya tasarımı ortaya çıkarttık. Kurguladığımız senaryoya göre; mevcut su satışı yapan firmalardan biriyle ya da belediyelerle ya da bir sponsorla bir anlaÅŸma yapılması planlanıyor. Mevcut su ÅŸiÅŸelerine(plastik olması tercih edilmiyor-cam ÅŸiÅŸe olabilir ya da çevre dostu yeni bir su ÅŸiÅŸesi tasarlanabilir) bu hashtag ve kampanyanın reklamı mevcut marka ile beraber ya da yeni bir marka tasarlanarak hazırlanabilir. Ve bu ÅŸiÅŸelerin içindeki su miktarı diÄŸer mevcut ÅŸiÅŸelerden daha az olacak (birkaç yudum kadar!) ÅŸekilde üretilebilir.  Böylece kampanyaya dikkat çekilmesi saÄŸlanıp, su etiketlerinin üzerindeki adımların takip edilmesi ve bu kampanya için tasarlanmış web sayfalarına yönlendirilebilir. Bu ÅŸiÅŸeden her defasında satın alan kiÅŸi (#superuser), ürün takip koduyla(QR KOD) bağışının nereye gittiÄŸini @ideauniversal’ın web sayfasından takip edebilir hale geliyor.  #donationtraker gibi bir ara yüz sayesinde Türkiye’de ya da dünyanın neresinde olursa olsun bu bağışlar güncel olarak hesaplanıp görülebilir. Bu tasarım ile mevcut satış politikaları içinde, hızlı ve sürekliliÄŸi olan bağış çözümleri bulmak, bağış yapan kiÅŸilerin güvenini kazanmak ve su kullanımına ya da su yoksunluÄŸuna dikkati çekmeyi amaçladık. Tasarım sürecindeki çıktılar:

  • Günlük su tüketimine dikkat çekmek,

  • Bağışçılar aracı istemiyor, direk ihtiyaç sahibine ulaÅŸmak istiyor,

  • Bağışlarda görsel kanıt isteniyor,

  • Instagram (sosyal medya) kullanımı çok etkin,

  • Bağış yapılacak kiÅŸi ya da ülke ile bağışı yapan kiÅŸi ve ülkeler arasında kültürel ya da duygusal baÄŸ kurulmalı,

  • Yerelde baÅŸlayıp globale ulaÅŸan bir kampanya yapılmalı

​

Atölye bu etkinliÄŸi “tasarlarken” Tasarım Odaklı DüÅŸünme (Design Thinking) metodolojisini kullanarak bir “tasarım maratonu” (designathon) düzenlemiÅŸtir. Designathon hackathon’a benzerdir ancak belli bir konuya çözüm getirmeye giriÅŸen bilgi teknolojileri uzmanları ve bilgisayar heveslileri yerine, kullanıcı deneyimi (UX), dijital tasarımcıların ve iÅŸ tasarımcılarının kendilerini bir odaya kapatıp, toplumun iyiliÄŸi için geniÅŸ çaplı tanımlanmış bir mesele üzerine çalışmalarını kapsar.

​

Maraton hakkında kısa bir video izlemek isterseniz buraya tıklayınız.

IDEA Universal + Atölye
Temiz Su Tasarım Maratonu

IMG_20200111_172232.jpg
IMG_20200112_172057.jpg
IMG_20200112_153720.jpg
IMG_20200112_172109.jpg
IMG_20200112_175942.jpg
designthinking_workshop_drought_in_africa.jpg
0_LBFhaC8U92ju8orV.jpg
bottom of page