Artvin Hakkında
Osmanlı döneminde Livan olarak geçen Artvin kent merkezinin adı Gürcüce/Ermenice “tarla (veya verimli toprak, bağlık) kent” anlamına gelen Artavani kelimesi ile ilişkili olup, Gürcüce Artvani ve Ermenice Artvini formları kaydedilmiştir. Tarihi Batum-Kars yolu üzerinde yer alan Livane kenti, Çoruh nehri vadisinde ve Kuvadit dağı eteklerinde deniz seviyesinden 640 m yukarıda kurulmuş bir yerleşimdir.
Artvin, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alır. Gürcistan ile sınır hattımız vardır. Merkez ilçe ile beraber 9 ilçeye( Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Kemalpaşa, Merkez, Murgul, Şavşat, Yusufeli) sahip olan Artvin’in nüfusu, TUİK verilerine göre 169.543'dür. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur. Coğrafi ve kültürel yapısıyla Anadolu'nun diğer bölgelerinden çok farklıdır. Yüzey şekilleri çok engebelidir. İklim çeşitliliği çok fazladır. Artvin il topraklarının yaklaşık %55’ini ormanlık alanlar kaplamıştır. İlin en önemli akarsuyu, 1956 yılına kadar da şehre adını veren Çoruh Nehri'dir.
Artvin hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Artvin Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa filmi buradan izleyebilirsiniz.
Ardanuç